ALUAT DE SARE
Aluatul de sare este ideal pentru a crea tot felul de obiecte și decorațiuni. Este distractiv, ieftin și ușor de făcut. Puteți face multe lucruri cu această pastă magică, cum ar fi decorațiuni de Crăciun, amprente, fețe și chiar obiecte de zi cu zi. Această rețetă ușoară și sfaturi vă vor ajuta să beneficiați la maxim de activitatea de modelare.
Interes: preparare și modelare
Material: făină, sare fină, apă, lingură, bol de salată, pahar, perii și ustensile de modelare
Ingrediente: făină, sare fină, apă.
Reteta usoara de aluat de sare
2 pahare de făină, 1 pahar de sare fină și 3 sferturi de pahar cu apă
Amestecați 2 pahare de făină și 1 pahar de sare în vas. Adăugați treptat 3/4 dintr-un pahar cu apă caldă în timp ce frământați cu mâinile pentru a obține o minge omogenă. Dacă se lipește de mâini, adăugați doar făină sau sare. Dacă, dimpotrivă, este prea uscat și se sfărâmă, este necesar să adăugați câteva picături de apă. Cu cât lucrați mai mult amestecul, cu atât rezultatul este mai bun: o perioadă scurtă de repaus va îmbunătăți calitatea aluatului. Odată gata, poate fi păstrat mai mult de o lună dacă îl păstrați la rece, învelit în celofan de bucătărie. Dacă aluatul de sare ar trebui să se întărească în timpul modelării, va fi suficient să îl frământați din nou cu mâinile ude.
Vă sfătuiesc să utilizați sare foarte fină, acest lucru va evita să aveți o textură prea granuloasă.
Cum să modelezi aluatul
Asigurați-vă că mâinile și locul de lucru sunt curate și fără firimituri. Asigurați-vă că toate echipamentele sunt aproape la îndemână, de la știftul rotativ la scobitori, fără să mai vorbim de o perie și apă. Modelează diferitele bucăți ale compoziției pe care vrei să le confecționezi și asamblează-le imediat folosind peria înmuiată în apă și apăsându-le ușor una față de alta. Dacă trebuie să întrerupeți operațiunea pentru a o relua mai târziu, nu uitați să umeziți punctul în care se alătură piesele.
Gătindu-vă lucrările
La cuptor: nu preîncălziți cuptorul pentru o gătire mai bună! Introduceți modelele în cuptor și reglați-l la 80°C timp de 30 de minute și apoi creșteți la 100°C. Urmăriți preparatul timp de 1 oră sau mai mult în funcție de dimensiunea aluatului: pe tot aluatul trebuie să se formeze o crustă. Modelele mari pot necesita 8-12 ore de gătit. Este important să gătiți elementele treptat dacă nu doriți ca acestea să se prăjească în timpul gătitului: un cuptor nu prea fierbinte, dar pe o perioadă lungă de timp ...
Hârtie pergament: așezați hârtia pergament pe tăvile de copt, dacă este posibil, deoarece acest lucru va împiedica modelele dvs. să se lipească de tigaie și vor fi mai ușor de manevrat.
Păstrați controlul: verificați modelajele în mod regulat în cuptor pentru a vă asigura că se gătesc corect. Dacă observați că apar bule de aer în timpul gătitului, puteți străpunge bulele cu un cuțit și apăsați ușor pe aluat.
Se gătește prea repede? Dacă aluatul începe să se gătească prea repede și începe să se împartă sau să se întunece înainte de a se coace, puteți acoperi modelele cu o bucată de folie de aluminiu.
Este gătit? De obicei, puteți spune dacă un model este gătit prin atingerea acestuia cu un cuțit. Când este uscat, emite un sunet gol gol.
La final, pentru a le picta, puteți folosi acuarele, acrilice, pastile cu apă sau, de ce nu, și stilouri cu vârf de pâslă. Nu recomand guașa, deoarece unii pigmenți vor crăpa pasta.
Pentru a vă proteja permanent lucrările, puteți utiliza un lac gouache sau un lac acrilic, acesta va oferi un aspect strălucitor obiectelor voastre.
Secrete și sfaturi
1. Păstrați aluatul în frigider atunci când nu îl utilizați. Înfășurați-l bine în folie de plastic sau într-o pungă de plastic. Aluatul de sare poate sta la frigider timp de o lună sau mai mult, dar poate deveni umed după o lungă perioadă de depozitare. Trebuie doar să adăugați făina până când sunteți gata să-l folosiți. De asemenea, poate dezvolta un miros puternic, dar aluatul este încă bun de utilizat și mirosul va dispărea odată ce obiectele din aluatul sărat au fost gătite.
2. Este mai ușor să modelați aluatul pe o suprafață netedă (de exemplu pânza cerată)
3. Această pastă poate fi toxică pentru animale datorită conținutului ridicat de sodiu. Ține animalele de companie departe de amestecul tău.
4. Realizarea aluatului este un proces dezordonat. Purtați haine vechi sau șorț. Acoperiți zonele pe care lucrați pentru a proteja suprafețele.
5. Puteți utiliza amprenta altor obiecte pentru a da un efect obiectului dvs.: o răzătoare, dantelă, un coș de răchită, o furculiță, scule de plastilină etc.
Beneficiile aluatului cu sare
Creativitate
Dezvoltarea deprinderilor motrice fine
Coordonare și control mâini-ochi (asta dacă aveți tendința să vă frecați mereu la ochi...)
Concentraţie
Conștientizarea spațială: experimentarea cu forma și spațiul
Dezvoltarea limbajului
Matematică: măsurarea cantității și numărarea